Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

A színek világa

Az informatika területén nagyon sokszor van szükségünk a színek pontos meghatározására. Kihasználva, hogy 3 alapszínből kikeverhető az összes többi szín, 3 értékkel meg lehet adni bármelyik színt. Azonban a színkeverésnek is két fajtája van.

1. Additív színkeverés

Más néven összeadó színkeverés. Ebben az esetben a fekete színből indulunk ki, és ehhez adunk bizonyos mértékben Vörös, Zöld és Kék színeket. Ez a színhármas (a színek angol nevének megfelelőiből) az RGB érték. Ez az a módszer, ahogy a monitor pontjainak a színe is meg van határozva.

Ha egyik színösszetevő sem szerepel egy pontban, akkor az fekete marad, ha mindegyik maximális mértékben, akkor fehér. Ettől eltérő esetben az összes többi szín kikeverhető.

Additív színkeverés Ezen az ábrán ezt a fajta színkeverést látjuk, a három alapszínnel.

2. Szubsztraktív színkeverés

Más néven kivonó színkeverés. Itt mindig a fehér színből indulunk ki, például egy fehér papírfelületről, amely már tartalmazza az összes színt. Bizonyos színek ráfestésével kitakarunk bizonyos összetevőket, vagyis egyes színek elnyelődnek. Pl. nyomtatás, vagy festészet.

Ebben az esetben az előző három szín komplementerével dolgozunk, vagyis a Türkizkékkel, Magentával (Lila vagy Rózsaszín) és Sárgával. Ha mindhármat ráfestjük, feketét, kapunk, ha egyiket sem, fehéret.

Additív színkeverés Szubsztraktív színkeverés, a 3 kivonó alapszínnel.

Kiegészítés: A nyomtatásnál az úgynevezett CYMK színrendszert használják. Az első három betű a színek angol neveiből jönnek, a "K", pedig a feketéből (BlacK). Ez azért van, mert egy átlag ember általában sokat nyomtat feketén. Pocsékolás lenne, ha mindig mindhárom színnel kellene nyomtatni, így a 3 szín mellett használnak egy fekete tintát is! A másik ok pedig az, hogy a festékek hibájából a CMY összege nem fekete, hanem inkább sötétbarna.

Színek meghatározása a HTML kódban

Egy dokumentum szerkesztése során (és pl. a programozásnál is) az első fajta színrendszert használjuk. Tehát az Vörös-Zöld-Kék (RGB) kódokat.

Mindegyik színhez egy érték tartozik, amely 0 és 255 között mozoghat. Ezt az értéket azonban 16-os számrendszerben kell megadni, így az érték 00-tól FF-ig terjedhet.

A 3 értéket a következőképpen kell felsorolni: #RRGGBB , ahol az RR a piros összetevőt jelenti két karakteren, 16-os számrendszerben, a GG a zöldet, a BB pedig a kéket.

Példák:

#000000     #FFFFFF  
#FF0000     #999999  
#CCCC00     #34AF2D  
#223388     #00FF88  

 

A színek kódjait nagyon jól mutatja az "Interaktív színkerék" a Forrásoknál!

 

A számrendszerekről bővebben >>

Tovább a betűk és bekezdések formázásához >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007