Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

Speciális HTML elemek

Az egyszerű szövegen kívül lehetőségünk van speciális HTML elemek beszúrására, ezekre nézünk egy-két példát ebben a fejezetben.

Hyperlink - hivatkozás

A legfontosabb lehetőség a HTML-ben, hogy bizonyos szövegeket hivatkozássá alakíthatunk, és arra kattintva egy másik oldalra juthatunk el. Azt a szöveget (vagy egyéb HTML elemet, elemeket), amelyet hivatkozássá szeretnénk alakítani, az <a> és </a> címkék közé kell helyezni.

A legfontosabb paramétere, a href, ugyanis ezzel adjuk meg, hogy a hivatkozás hova mutasson, vagyis mi legyen a céloldal. Itt több lehetőségünk is van, mi hármat mutatunk be. Vagy a saját honlapunkon belül, egy másik oldal nevét adjuk itt meg, vagy egy külső, a WEB-en lévő oldal címét, vagy pedig, bevezetve a speciális "mailto:" szócskával, megadhatjuk, hogy a linkre kattintva levelet tudjon küldeni a felhasználó a ":" után megadott email címre.

Ne feledjük, a linkek színét a <body> címkében tudjuk állítani!
Bővebben a törzs beállítási lehetőségei-nél találunk erről információt.

Interaktív példa hivatkozásokra:

Vízszintes vonal

Oldalunkon az egyes tartalmakat vízszintes vonallal is el tudjuk választani. Igen könnyű a használata, hiszen csak a <hr> címkét kell beszúrnunk záró pár nélkül, és máris elkészült a vonalunk! Természetesen itt is vannak beállítási lehetőségek. Paraméterei:

align= igazítás, a szokott értékekkel
width= szélességének megadása: vagy pontban, vagy oldal méretéhez képest, százalékban.

Interaktív példa vízszintes vonalakra:

Fényújság

Egy egyszerű, de látványos hatást érhetünk el, ha fényújságot helyezünk el az oldalunkra. Ez a szöveget (alapértelmezetten) jobbról balra mozgatja (ugyanis így lehet jól olvasni). Használata: az adott szöveget a <marquee> és </marquee> címkék közé helyezni.

Interaktív példa fényújságra:

Megjegyzés: Nem érdemes túl sűrűn használni, idegesítő lehet egy olyan oldalon, amin hosszabban elidőznek az olvasók. Ezen kívül fontos megjegyezni, hogy a címke nem része a hivatalos HTML szabványnak, így nem biztos, hogy minden böngészőben lesz hatása.

Tovább a követekező fejezethez >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007