Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

Kedvcsináló

Pedagógusként fontos, hogy az elején kicsit "eladjuk" a diákoknak az anyagot, aminek a tanítására épp készülünk. Kiemelkedő jelenségű ez ebben az esetben, ahol mindenféle honlapszerkesztő program segítsége nélkül tervezzük a HTML oldalak elkészítését. A diák nem fogja érteni, hogy miért is kell neki ismerni a HTML címkéket, ha egyszer van olyan program, ami mindezt megcsinálja helyette.

Ilyenkor a következőkre lehet felhívni a diák figyelmét:

  • Manapság majdnem minden tanuló aktívan használja az internetet, el lehet neki mondani, hogy mindegyik oldalnak az alapja a HTML nyelv, amit ennek az órának a keretében tanulhatnak meg.
  • Tény, hogy ehhez vannak egyszerűbb és professzionálisabb honlap-szerkesztők, de
    • az egyszerűbbek lehetőségei korlátozottak és eléggé uniformizált, sablonos honlapok elkészítését teszik lehetővé,
    • a professzionálishoz pedig alaposan ismerni kell a HTML nyelvet is, hogy bármikor bele tudjunk nyúlni az automatikusan generált forráskódba.
  • Ezek alapján egy professzionális webszerkesztőnek a nyelvvel való ismerkedés első lépése mindenképpen a jegyzettömbbel készített honlapokat jelenti, így fogják érteni később a bonyolultabb oldalak kódját.
  • Ez azonban egyáltalán nem lesz nehéz, és nagyon hatékony tudást kapnak majd cserébe. :)

A következő lépés, hogy bárminemű háttérismeret nélkül, ezt rögtön be is bizonyítsuk nekik, úgyhogy készíttessük is el velük a legelső oldalukat!

Windows operációs rendszer alatt a Jegyzettömb használata tökéletesen megfelel a forráskód bevitelére, azonban fel kell hívni a diákok figyelmét, hogy a Jegyzettömb alapból .txt formátumban ment. Ahhoz, hogy .html formátumban tudjuk elmenteni a forráskódunkat, a fájltípust át kell állítani "Minden fájl"-ra, és kézzel kell beírni a .html kiterjesztést! (Bizonyos rendszerekben, ahol a kiterjesztés csak 3 karakter lehet, a .htm is megfelelő.)

Gépeljék be a következő kódot, majd mentsék el elso.html néven!

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Első oldalam</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
Hogy vagy?
</BODY>
</HTML>

Nyissák meg egy böngésző programmal (pl. Internet Explorer), és már láthatják és munkájuk gyümölcsét! (Ha meg van nyitva a Sajátgépben az adott könyvtár, elég Enter-t ütni rá, vagy dupla kattintás az egérrel, és már is megnyitódik az alapértelmezett böngészővel!)

Ezután lehet játszadozni: bármilyen szöveget bírhatnak a "Hogy vagy?" szöveg helyére, az fog megjelenni az oldalon! Ne felejtsük el felhívni a diákok figyelmét, hogy csak akkor fog megjelenni a böngésző programban változás, ha a Jegyzettömböt elmentettük és a böngészőt frissítettük (pl. az F5 billentyű lenyomásával az Internet Explorer esetén).

Tovább a következő témához >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007