Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

A HTML nyelv alapjai

A HTML (HyperText Markup Language) egy olyan szabványosított nyelv, amely a weblapok leírására szolgál. A hypertext azt jelenti, hogy nem egy egyszerű szöveges dokumentumról van szó, hanem olyanról, amely tartalmazhat hivatkozásokat és egyéb elemeket is. A markup pedig arra utal, hogy "jelölő nyelv", vagyis a szöveg formátumát és a nyelv egyéb elemeit is, a szövegbe szúrt címkékkel, úgynevezett HTML Tag-ekkel tudjuk definiálni.

Interaktív példa a címkék használatára:

Az Interaktív példák segítségével anélkül is ki lehet próbálni a HTML kódot, hogy jegyzettömbbe másolnánk, és egy teljes oldalt elkészítenénk.
A szöveget megváltoztatva, a Frissítés gombra kattintva, megváltozik az alatta lévő, hozzá tartozó megjelenési minta is. Az Eredeti kód-ra kattintva visszatér az eredeti szöveg, arra az esetre, ha elrontottuk. A Kód kijelölése funkció segítségével pedig egy kattintással ki tudjuk jelölni a kódot, és könnyedén be tudjuk illeszteni a saját weboldalunkra.

Megjegyzés: Bár az interaktív példák segítségével könnyen és gyorsan ki tudjuk próbálni az egyes címkék használatát és működését, időről időre ajánlott elkészíteni a saját külön oldalunkat is, hogy egyben lássuk a weblap szerkezetét, és megszerezzük a szükséges rutint a honlapszerkesztéshez!

További példák a Forrásoknál találhatók.

A HTML dokumentum szerkezete

A HTML dokumentum formailag tehát egy formázatlan szövegfájl, amely egy tetszőleges szövegszerkesztő programmal létrehozható, ezért is tudjuk mi órán használni pl. a Jegyzettömböt. A nagyobb honlapszerkesztő programok is ezt az ún. HTML kódot generálják végeredményképpen.

Érdekessége, hogy maga a .html fájl nem tartalmazza a járulékos elemeket (pl. oldalon lévő képek, videók, stb.), ezekre csak egy hivatkozás található a dokumentumban és emellett megtalálhatóak az adott elemhez tartozó formázási beállítások is (pl. kép nagysága, keretének a vastagsága, stb.)

A fájl-struktúra

A fentiekből következik, hogy egy weblap általában nagyon sok fájlból áll, amit a weblap tervezőjének kell egy jól átlátható mappa-struktúrába szervezni. Egy weblapot minden velejárójával együtt ajánlatos egy könyvtárban tárolni, ebben alkönyvtárak természetesen lehetnek. (Vagyis ne hivatkozzunk ezen a könyvtáron kívül elhelyezkedő fájlokra! Bár elvileg ez is lehetséges, nem célszerű, mert hordozhatatlanná teszi az oldalunkat.)

Minden honlap fájljai között, amelyiket a web-re szánunk, kell lenni egy bizonyos index.html nevű állománynak a gyökérkönyvtárában. (Tehát a fájlnak közvetlenül a teljes honlapot tartalmazó könyvtárban kell lennie és nem pedig egy almappában.) Ez lesz ugyanis később a honlap kezdőoldala az interneten.

Megjegyzés: Érdemes arra figyelmet fordítani, hogy ne használjunk ékezetes betűket vagy egyéb speciális karaktereket a fájlok neveiben az oldal szerkesztése során. Számos problémának így elejét vehetjük, hiszen nem tudhatjuk, hogy milyen operációs rendszeren és milyen böngészővel fogják megnézni az adott oldalt az internetre való feltöltés után!

Feltöltés a Web-re

Ha az előbbi tanácsokat betartottuk, elkészült az oldalunk, egy könyvtárba van szervezve, és a könyvtárában közvetlenül tartalmazza az index.html-t kezdőoldalként, akkor feltölthetjük az internetre. Ehhez egy tárhelyre van szükségünk, amit adhat az internet szolgáltatónk, vagy regisztrálhatunk ingyenesen az interneten (pl. www.extra.hu, www.freeweb.hu, www.cjb.hu). Az ingyeneseknek az a hátránya, hogy általában egy reklámsávot vagy egy felugró reklámablakot helyez ez az oldaladon, cserébe a szolgáltatásért.

Szerencsére azonban nem kell mindig feltölteni az elkészült oldalakat, hogy meg tudjuk nézni a böngészőben. A saját gépünkön is meg tudjuk nyitni az oldalunkat, hasonlóan, ahogy elmentett weboldalakat is meg tudunk nézni internet-kapcsolat nélkül.

Tovább a következő témához >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007