Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

A HTML dokumentum felépítése

Már tudjuk, hogy mi a címkék helyes használatának a módja. Arra is láttunk példát, ahogy megváltoztatják egy adott szöveg kinézetét. Azonban a szerepük ennél jóval nagyobb, ugyanis az egész oldal belső struktúrája címkék segítségével van meghatározva! Ezt fogjuk a következőkben áttekinteni.

A szerkezet

A HTML dokumentumot a <html> címke nyitja, és a megfelelő </html> címke zára, minden esetben. Ez adja a külső keretet.

Ezen belül a dokumentum két részre tagolódik, egy fejrészre és egy törzsre. A fejet angolul head-nek a törzset, pedig body-nak nevezik. Így a nekik megfelelő címkék a következők lesznek: <head> </head > és <body> </body>. A fejrészben az oldal tulajdonságai és beállításai találhatók, még a törzs részben helyezkedik el a weblap tényleges tartalma.

A fejrészben bár a legtöbb adat megadása nem kötelező, egyet azonban mindenképpen meg szoktak adni, ez pedig a böngésző címsorában megjelenő cím. Ezt a bizonyos címet a <title>és </title> címkék közé kell írni. A törzs szövegét pedig általában bekezdésekre szokták tagolni. Egy bekezdés határait a <p> és </p> címkék jelzik.

Így elérkeztünk egy általános weboldal-szerkezethez, amely a következőképpen néz ki:

<html>
 <head>
  <title>Az oldal címe</title>
 </head>
 <body>
  <p>Egyik bekezdés</p>
  <p>Másik bekezdés</p>
 </body>
</html>

Megjegyzés: Az áttekinthetőség kedvéért ajánlatos követni a fenti elrendezést, vagyis, hogy a beágyazási szinteknek megfelelően bentebb kezdtem a szöveg gépelését. Érdemes azonban tudni, hogy a HTML nyelvi elemeit nem csak szóközzel, hanem bekezdés-végjellel, tabulátorral vagy akár sok szóközzel is tagolhatom, az oldal megjelenésén ez nem változtat. Ebből persze az is következik, hogy hiába ütök le több szóközt, az oldalon ez csak egy szóközként fog megjelenni.

Tovább a fej és törzs beállítási lehetőségeihez >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007