Weblapprogramozás

- Oktatási segédanyag középiskolák számára

Bekezdések formázásának lehetőségei

Eddig áttekintettük a dokumentum egészére vonatkozó beállítási lehetőségeket és tulajdonságokat, következhet magának a tartalomnak a megszerkesztése. Hasonlóan a szövegszerkesztőkhöz itt is lehet bekezdésekbe tördelni a szöveget és a betűk megjelenítését is szabadon állíthatjuk. Ezeket fogjuk megnézni a következőkben, a bekezdésekkel kezdjük.

Bekezdések

A honlapoknál a bekezdéseket a <p> címke vezeti be és a </p> címke zárja le. A szövegszerkesztőkhöz hasonlóan, itt is alapértelmezettként balra vannak állítva a bekezdések, de lehetőségünk van középre, jobbra és sorkizártra is állítani. Ezeket a beállításokat a <p> címke align paraméterével tudjuk állítani, értéke lehet:

left= balra igazított
right= jobbra igazított
center= középre zárt
justify= sorkizárt

Ha a bekezdésekben egy sortörést szeretnénk beszúrni, akkor az a <br> címkével tehetjük meg, záró címke nélkül.

Interaktív példa bekezdések igazítására:

Címsorok

Rendelkezésre áll lehetőségként itt is a címek címsorokkal való jelölése. Ennek a lényege, hogy egységes megjelenítést eredményeznek. A szövegszerkesztőhöz hasonlóan itt is több szint van, az 1-es jelöli a legmagasabb rendű címet, a 6-os pedig a legkisebb címet.
A különböző szintű címeket a következő címkékkel jelöljük (nagyobbtól a kisebbig): <h1>, <h2>, <h3>, <h4>, <h5> és <h6>.
Záró párjaik rendre: </h1>, </h2>, </h3>, </h4>, </h5> és </h6>.

Az align paramétert itt is alkalmazhatjuk, a bekezdéseknél látott módon.

Interaktív példa címsorok használatára:

Tovább a betűkhöz >>

Weblapprogramozás oktatása középiskolában - Készült: 2007