Szuperhősök és az ő köpönyegeik

Avagy SuperHeroes and Their Capes….

Marvel hősök (itt éppen a Végtelen Háború epizódban)

Előre is elnézést szeretnék kérni, ha valaki már találkozott hasonló írással, én még nem, de akkor nyugodtan jelentkezzen és szívesen odaírom a végére, mint hiteles forrás.

Kezdjük akkor az elején… A minap kis feleségemmel beszélgettünk, hogy lányuk, bár minden téren a lehető “legcukibb”, mégis iszonyatosan mókás mikor a picakján – vagy már inkább a melkasa alján – egyensúlyozva karját oldalra széttárva “repülő” pózt vesz fel, akkor éppen a kis pokróckjára volt a hátán és teljesen úgy festett, mint valami Wonder Women, aki éppen repül.

DC hősök (itt éppen az Igazság Ligája epizódban)

Nekünk sem kellett több, rögtön elszabadult a fantázia, na meg a nevetgélés, hogy bizony, bizony a szuperhősök akkor igazán vagányak, mikor van köpönyegük. Azaz, van a hátukon egy köpeny, és az szerves tartozéka a szuper megjelenésének. Nem azokról van szó, akik 1-1 epizód (képregény, vagy film) erejéig viselnek köpenyt, amit esetleg álcakén viselnek, hanem azokról, akik eleve ilyen alap megjelenéssel rendelkeznek.

És akkor valóban szabadon, nem minden hőst említve:

Zorró (itt a Disney sorozatában)
 • Köpeny nélküliek:
  • Pókember: Valóban csúcsszuper, ahogyan hálót lő, ahogyan előre érzi a veszélyt, de valljuk be, már a sokadik Remake trió után elég béna, szerencsétlen srácról van szó, akit szinte mindig kihasználnak az ellenségei.
  • Amerika Kapitány: Igen jóképű, tiszta izom, vibránium pajzssal felszerelt tipikus amerikai katona, aki teszi a parancsra a dolgát, de legyünk őszinték csupán egy kísérletnek köszönheti minden képességét – megkockáztatom, hogy a jó képét is – és sokszor kihasználják hiszékenységét, illetve az engedelmességét.
  • Flash: Szerintem is csúcsszuper, ha valaki már olyan gyorsan tud mozogni, hogy még a tér-idő kontinuum sem számít neki, de ez a szerep is túl van pár Remake-en amikből egyre fiatalabb és gyerekesebb szereplő lett, aki szinte mindenkit egy picit idegesít, még Szuperman-t is.
  • Professzor X: Igazán remek, ha valakinek az elméje képes irányítani másokat, képes a levitációra, vagy kiterjesztve a “látó” képességét még meg is talál bárkit. De persze saját magán nem tud segíteni, így állandóan tolószékben van.
  • Hangya: tiszta mókás, hogy valaki tud a méretén változtatni, de ennek korlátai is vannak, mi van, ha éppen egy nagyon szűk helyen nő meg, talán végleg beszorul, vagy komoly sérüléseket szerez. És ez a szereplő is egy kicsit esendő és szerencsétlen.
  • Vasember: Bár minden tiszteletem a Vasember kitalálójának, de itt csakis a pénz és a felszerelés, ami igazán sikeressé teszi a figurát. Azok a páncélok nélkül Tony Stark csak egy gazdag ember lenne, akiről nem tudunk semmit.
  • Xéna / Herkules: Itt a sorozatok beli szerepekre gondolnék, ahol bár mindketten jó színész által vannak megformálva, mégiscsak gagyi sorozatnak voltak jók, amiket már rég elfelejtett mindenki.
 • Köpenyesek:
  • Szuperman: Talán a köpenyesek egyik legikonikusabb alakja. Kék “búvár” testhezálló ruhájának legfontosabb kelléke a piros köpeny, ami nélkül nem is tudná viselni. És a legjobb szuperhős… Ő konkrétan a szuperhős, hiszen nem is ember, csak nagyon hasonlít hozzánk. Vagány a piros köpenye, akármelyik Remake-t nézzük is.
  • Batman: A fekete köpenyes figura… A legjobb szuperhősök egyike, de mégis ember, amitől jobb, mint a Vasember, hogy szuperintelligenciája veszélyesen tehetséges detektívvé emeli, a fekete “bőr” páncéljának fontos kelléke a köpeny, mely időnként merev vitrola-szárnyként is működik. Az eredeti Batman film (1989) legjobb eleme a bőrből készült köpeny, nem a Remake bársony ruhája.
  • Darth Vader: A fekete köpenyes figura… Ja ezt, már írtam, de valóban. Egy teljesen másik világból származó történet legfontosabb szereplője az “erő” szülötte, aki előbb jó, majd gonosz szerepben, végül ismét jóként az egész történet alakítója. Ruhájának legfontosabb kelléke a köpeny, amellyel igazán hatásos jelenetben látjuk elsőként még az “Új Remény” című epizódban (IV.).
  • Magneto: Hát a köpenye színe a filmek alatt kifejezetten sokat változik, de mindíg van neki. És az igazat megvallva, ha kérni/választani kéne a szuperképességek között, akkor az enyim a Magneto mágneses mezejére esne, amivel bámulatosan tudja a fém tartalmú elemeket manipulálni. Nem hinném, hogy képesek lennénk olyan “üveg” cellában tartani, mint az egyik részben megtették egy-két pillanatig.
  • Zorró: Az egyik régebbi szuperhős, aki igazán ultravagány a lovával, rendhagyó kardforgató képességével és igen, a fekete köpenyével. Talán az egyik legrégebbi történetben a köpenyes figura.

És még sorolhatnám, az idők végezetéig…

Darth Vader (itt az V. epizódban)

Szerintem mindenki belátja, ha kicsit is ismerei ezeket a történeteket, hogy akkor igazán szuperhős valaki, ha van köpenye. 🙂

u.i.: És Thor, hát hogy hagyhattam ki… a félisten, akinek szintén van piros köpenye… Igazi szuperhős., vagy várjál csak… John Snow… Neki is van köpenye, nem is akármilyen, vagy Harry Potter a láthatatlanná tevő köpennyel… vagy…