Android 9 – a torta?!

Csokitortaaa?! 

Kiáltottak fel Pepa, Zsoli és Mamamalc, mikor a pénztárnál kiderült valaki egy csokitortát is tett a futószalagra.

Akinek van mostanában kisgyereke talán nem kell bemutatni Pepa Malac-ot és társait. Természetesen semmi közük az Android operációs rendszer legújabb változatához, csak mikor a címen gondolkodtam akkor eszembe jutott, hogy a 9. verzió neve a fejlesztési időszakban egy ‘P’ betű volt, amit a Google-hoz méltóan később “Pie”-ra kereszteltek, ami ügye tortaszeletet jelent a leginkább magyarul. 🍰

Ezzel még nem is lenne gond, mert talán az átlag felhasználó (már, ha egyáltalán eljut odáig, hogy tudja ezt az információt – a szerk.) így jobban megjegyzi, ha nem egy számot, hanem szót kell megtanulni. Apropó, pont abban a világban egyszerűsítünk számokról betűkre, ahol mindennap dobálóznak a nagyobbnál nagyobb számú paraméterekkel – itt egy Snapdragon 845 vagy 8GB memória, esetleg egy UFS 2.0 128GB ROM (valaki majd árulja el, hogy miért hívják itt rosszúl a tárhelyet – a szerk.) – és nem sajnálják ezt reklámozni is szemben a rivális készülék gyártóval. 

Igen szándékosan foglmaztam egyesszámban, mivel úgy tűnik, hogy összesen 2 fajta készülékgyártó maradt talpon a 2007 óta felpezsdült “okos” hordozható eszközök világában. De míg az Apple teljes irányítása alá vette a hardver (készülék) és szoftver (program) készítését egészen a tervezéstől a gyártási folyamat magas szintű követelményeinek való megfelelésen át az eladásig és ami még fontosabb a hosszútávú terméktámogatásig, ami legfőképpen a szoftver frissítésekre terjed ki, addig a másik oldalon a Google kizárólag a szoftver megtermtésére koncentrál, de már nem tud (vagy nem akar) beleszólni a későbbi termékek életciklusába. Így a gyártók, mert többet nem igen tesznek, azt a megoldást választják, hogy mindig csak az újonan megjelent készülékhez optimalizálják – ha lehet egyáltalán annak nevezni, mikor telerakják bloatware (nem kellő, gyakran hasztalan, vagy silány minőségű, esetleg duplikált) alkalmazásokkal, amit még törölni sem lehet. 

Természetesen értem én, hogy az új termék vásárlására ösztönözni kell a “népet”. De kevésbé tartom valószínűnek, hogy az a sok ember, aki tavaly vett felsőkategóriás – gyakran igen magas árú – készüléket, az egy új szoftver miatt azonnal vesz egy másik paramétereiben szinte megegyező (igen kevés a nagy újítás hardver szinten) készüléket. 

Vagy inkább bosszankodik, hogy az övére miért nem érkezik frissítés?! 🤔 

És el is érkeztünk a mondandóm lényegéhez!

Most, hogy én is egy Huawei P20 Lite büszke tulajdonosa vagyok, lassan 7 éve jártam utoljára Android vizeken – akkor egy HTC (ezek meg hova lettek?! – a szerk) One X+ volt nálam még Android 4-el. Igencsak érdekel mi a sorsa az Androidos telefonoknak. Szeretem ha azon is megvannak a legújabb funkciók, szoktam azt is használni komolyabb feladatokra, mint a telefonálás, vagy SMS küldés. Valamelyik nap még a suliba is arról megy majd a feladat! 🤫🤭

Ezért tartunk ott, hogy az Android meg mindig rosszabb, mint az iOS! 💩

Holott az utolsó rendszer kiváló lenne, ha megkapnák a készülék tulajdonosok, és nem csak a sokkal korábbi verziókkal rohangálnának, azzal hasonlítva össze az Apple utolsó változatú rendszerét az iOS 12-t. Mert bár nem mindnekinek van iPhone X 📱, de ez nem is jelent gondot, hiszen a 6 évvel ezelőtti iPhone 5S is megkapta a frissítést. Természetesen nem képes minden funkciót működtetni, de ennek inkább hardveres okai vannak, merthát az iPhone 3G-be se nőtt iránytű (☺️🤪).

És igen, kérem a P20 Lite-ra is az Android 9-et! Tudja működtetni, kérem rá a gesztus vezérlés, nincsen rajta hardveres alsó gombsor, kérem a jobb aksi vezérlést, a jobb memória kezelést. Így is azt hiszem a legjobb iPhone X klón, amit csak bárki vehet, akinek csak 100e Ft körül van a keret, mikor készüléket vesz!

Kérem minden Androidos telefontulajdonos nevében, hogy sokkal többször, hamarabb, nagyobb lefedettséggel frissítsék a készülékeinket a gyártók!

Ne csak a hardver, a szoftver is legyen fontos számukra!